Arbeta som röstmottagare under valet till Europaparlamentet 2024

LÄS MER

Söndagen den 9 juni 2024 är det ordinarie val till Europaparlamentet. I samband med valdagen behöver vi personer som vill arbeta i vallokal.

Vi söker dig som tycker om att arbeta där det händer många saker samtidigt, som trivs med att träffa människor, vill värna om demokratin och förstår vikten av att valet går rätt till. Du behöver kunna överblicka vad som behöver göras och hjälper gärna till tillsammans med de andra röstmottagarna i vallokalen.

I varje vallokal kommer det att finnas en blandning mellan nya och erfarna röstmottagare. Många röstmottagare tycker att det är en rolig erfarenhet och återkommer vid varje val.

I uppdraget som röstmottagare ingår bland annat att:

  • se till att det är god ordning i vallokalen,
  • ta emot röster och lägga dem i urnan,
  • markera i röstlängden vilka som röstat,
  • hjälpa de väljare som ber om det, till exempel genom att informera om hur de gör för att rösta,
  • räkna röster efter att vallokalen har stängt.

Alla röstmottagare kommer att få utbildning innan uppdraget börjar.  Som röstmottagare får du ersättning i form av arvode enligt gällande ersättningsbestämmelser för förtroendevalda. Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt och ställer höga krav på noggrannhet. Vi söker även dig som vill arbeta under förtidsröstningen.

För att klara uppdraget behöver du förstå/prata bra svenska men du behöver inte vara svensk medborgare för att arbeta i vallokal. Vi vill gärna ha sökande med kunskaper i andra språk utöver svenska och engelska.

Den som är aktiv politiker och finns med på valsedel till Europaparlamentet bör helst inte arbeta i vallokal.

Vi vill ha din intresseanmälan senast fredagen den 16 februari 2024. För mer information kontakta valnämnden vn@storuman.se

Personuppgiftsansvarig

Kommunstyrelsen
ks@storuman.se

Följande behövs för e-tjänsten

  • Du behöver vara över 18 år

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa